+45 20 16 83 23 kristian@elektrisk.dk

Tips til natfoto med DSLR eller smartphone kamera

Inspiration til natfoto, London. Foto: Nige (@levanterman)

Når man vil tage billeder om natten er der ofte problemer med at få lys nok på billedet.

Man kan selvfølgelig bruge blitz, men hvis man er ude efter gode natbilleder af by eller landskab, rækker en blitz ikke langt. I stedet kan man lukke mere lys ind i kameraet ved at fotografere med lang lukkertid.

Faktisk giver den lange lukkertid også nogle spændende kreative muligheder.

Ideer til natfotos

 
Lysstriber

 
Belyste bygninger

 
Tegn med lys

 
Bevægelse kontra stilstand

Det kræver bare at man holder kameraet helt stille for at motivet ikke skal blive sløret.

TIP nr. 1: Brug lang lukketid

DSLR

På DSLR skal du indstille kameraet til manuel betjening. Der er tre faktorer i belysning af billeder:

Blænden, der styrer hvor meget lys, der kommer gennem linsen.
Du vil være interesseret i en blænde, der giver god dybdeskarphed, men ikke de højeste blændetal, da de kræver meget lange lukkertider. Start med blænde 8.

ISO, som er sensorens lysfølsomhed.
Jo lavere ISO, jo mindre støj/grums bliver der i billedet, men lavere ISO kræver også mere lys. Start med ISO 200.

Lukkertiden, der styrer, hvor længe der lukkes lys ind på sensoren.

Jo længere lukkertid, jo mere lys. Når Lukkertiden kommer under 1/30 sekund, kan du ikke holde kameraet stille i hånden, men til natfoto har du ofte brug for længere lukkertider. Start med 2 sekunder.

Du må prøve dig lidt frem for at finde en kombination, der giver en passende belysning.

Smartphone

På smartphone vil du måske få brug for at hente en særlig app, så du kan styre belysningen manuelt. Der findes mange gode betalingsapps, men hvis man lige vil prøve natfoto af inden man investerer, kan man starte med en af de gratis apps.

Gratis app til iPhone er fx. Slow Shutter Fast Cam.

Gratis app til Android er fx. Camera FV-5

På smartphone kan du normalt ikke regulere blænden, så du må styre belysningen kun med ISO og lukkertid.

TIP nr. 2: Brug stativ

Da du sikkert får brug for at bruge en lang lukkertid, er du nødt til at have kameraet til at stå helt stille. Selv små rystelser vil tvære lyset rundt på sensoren, så motivet bliver uskarpt.

Hvis du bruger DSLR-kamera har du brug for et solidt stativ, der nemt kan bære kameraets vægt. Typisk vil man være interesseret i et let stativ, som man nemt kan have med, men lette stativer er desværre ikke så stabile. Det kan man råde bod på ved at hænge noget tungt mellem stativets ben. Der er ofte en krog, man fx kan hænge en taske i.

Hvis du fotograferer med smartphone, kan du nøjes med et mindre stativ fx en gorillapod med en smartphoneklemme.

 

Har du ikke et stativ, kan du prøve at finde et sted at stille kameraet, hvor det kan stå helt stille. Det er bedst, hvis det står af sig selv og du ikke holder det i hånden. En stofpose med ris kan bruges som støtte.

TIP nr. 3: Brug selvudløser

Da det gælder om at undgå selv den mindste rystelse, når du tager billedet, kan dit billede blive ødelagt bare af vibrationerne fra din finger, når du trykker på udløseren.

Ved at bruge kameraets selvudløser, kan du indstille det til at tage selve billedet fx 3 sekunder efter du trykker på udløseren. På den måde kan vibrationerne fra din finger nå at dø ud inden kameraet tager billedet.

Tip nr. 4: Brug manuelt fokus på DSLR

I mørke har kameraets autofokus svært ved at låse sig fast på et motiv. Indstil i stedet fokus manuelt.

Du kan evt. gøre det ved først at bruge autofokus på en del af motivet og så slå autofokus fra. Brug evt en lommelygte til at lyse på den del, du vil have i fokus mens du stiller skarpt.

Nogle foto-apps på smartphone giver også mulighed for at sætte fokus manuelt.

Tip nr. 5: Slå stabilisator fra på DSLR

Normalt er billedstabilisatoren en god hjælp til at undgå rystede billeder, men ved lange eksponeringer kan den virke omvendt ved at tilføre rystelser fordi objektivet vibrerer lidt mens stabilisatoren arbejder.

Da du jo allerede har gjort kameraet stabilt ved at bruge et stativ eller stille kameraet på et fast underlag, har du jo heller ikke brug for stabilisatoren.

Tip nr. 6: Slå spejlet op på DSLR

På spejlreflekskameraer er der et spejl, der spejler motivet op i søgeren, mens man indstiller motivet. Dette spejl klapper op for at lyset kan ramme sensoren, når man tager billedet. Den bevægelse giver rystelser, der kan medføre uskarpheder.

På nogle DSLR-kameraer kan man indstille det til at fotografere med spejlet oppe. På den måde kan man undgå rystelsen fra spejlet og på den måde eliminere endnu en kilde til rystelser.